Att hitta ett jobb

De flesta av oss har någon gång försökt hitta ett jobb. Och många har såklart också fått det. Men vägen dit kan se väldigt annorlunda ut. I och med sociala medier är möjligheterna för den som söker jobb och för den som söker medarbetare, idag väldigt stora. Men är du ung och inte har så mycket arbetserfarenhet kan det vara svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Det gäller såklart att vara framåt och visa framfötterna. Men det är såklart inte heller alltid så lätt. Det beror på hur man är som person. Som sagt finns olika vägar till jobb. Här nedan listas några av dem.

Utbildning

Utbildning är ett steg ut på arbetsmarknaden. Grundskolan är 9 år och sedan väntar 3 år på gymnasiet för många av oss. Under dessa år får man många gånger möjlighet att se någon arbetsplats. Inte minst under gymnasiet där det ofta är praktik. Går du sedan vidare till högre studier finns där ofta praktik på något sätt. Praktik kan vara ett steg ut på arbetsmarknaden. Ofta kan praktiken vara lång och här har du verkligen möjlighet att dels känna efter om det är något som intresserar dig och dels visa framfötterna. Om du är intresserad av fortsatt jobb, visa det!

Kontakter

Under praktiken knyter du kontakter, ofta för framtiden. Kanske får du sommarjobb och via den vägen möjlighet att även fortsätta på arbetsplatsen. Kanske kan du höra med familj och vänner om de vet någon som behöver medarbetare.

Internet

Det klassiska är såklart att kika på arbetsförmedlingens hemsida där många jobb finns ute. Där kan du se lediga jobb i din egen hemstad men också över hela landet och även utomlands. Sök så många jobb som du hittar som intresserar dig. Var även öppen för jobb som kanske inte är det du vill mest, för vem vet, kanske kommer du tycka om det väldigt mycket ändå, när du får sätta dig in i det. På detta sätt skaffar du även arbetserfarenhet som aldrig är fel!

Ta kontakt

Många företag vill ha ansökningar via e-post. Men var även aktiv på andra sätt. Är du intresserad av något speciellt företag, ta kontakt med dem. Ring eller besök dem och lämna ditt cv. På så sätt får de också träffa dig på riktigt. Även om ett företag kanske inte just för stunden behöver någon medarbetare kan det vara bra att visa sitt intresse. Kanske tar de kontakt med dig vid ett senare tillfälle.

Till sist, ett litet tips. Tycker du om att skriva kan det finnas skrivjobb, t.ex. på arbetsförmedlingens hemsida, där du kan jobba hemifrån. Även vissa telefonförsäljarjobb finns att söka, där du kan jobba hemifrån. Vill du inte sitta hemma kan du söka kontorsplats i Stockholm.