Att skriva personligt brev

Ofta räcker det inte med att ha ett vasst CV när du ska ansöka om ett jobb – arbetsgivaren frågar också efter ett personligt brev. Istället för att se det som en extra börda bör du dock se det personliga brevet som ytterligare ett tillfälle att bevisa att du är rätt person för jobbet. Det är en närmare presentation av dig själv, där du får tillfälle att uttrycka sådant som inte får plats i CV:ts begränsade och strama format.

När du skriver ditt personliga brev är det viktigt att komma ihåg just detta – att du ska ta upp saker som inte står i ditt CV. Det personliga brevet och ditt CV ska komplettera varandra, inte vara upprepningar av varandra. Medan du i ditt CV har beskrivit din utbildning och din arbetslivserfarenhet, ska du i det personliga brevet gå närmare in på dig som person, vilka egenskaper du har och varför du passar för jobbet. När du beskriver en egenskap som du har, är det bra att alltid ge ett exempel på situationer då du har använt den egenskapen.write-593333_960_720

Något annat som är viktigt att tänka på innan du börjar skriva är att du bör anpassa brevet till just det jobbet som du söker. För varje tjänst ser kraven annorlunda ut, och det kan alltså finnas olika egenskaper hos dig själv som du vill belysa. Se ditt brev som ett svar på arbetsgivarens annons, och utgå från vad de specificerade som önskvärt eller meriterande.

Slutligen är det viktigt att presentera det viktigaste först. Arbetsgivaren har sannolikt hundratals ansökningar att gå igenom, så det är viktigt att snabbt fånga hans eller hennes intresse. Det kan du till exempel göra med en kort inledning, där du på ett slagkraftigt sätt förklarar varför du är rätt person för jobbet.

När du sedan väl blir kallad till en intervju gäller det att göra ett bra första intryck genom att vara självsäker, tro på dig själv och le. Om du känner att du har svårt att framstå som självsäker och att le mycket, på grund av att du inte trivs med dina tänder, kan det vara värt att åtgärda problemen innan du går på en intervju. Du hittar tandläkare i Stockholm på Varden.se.