Dolda jobb

Dolda jobb – vad är det? Dolda jobb är alla de tjänster som ska komma att tillsättas och som inte hamnar som ledigt jobb i Arbetsförmedlingens jobbsökardatabas. Dolda jobb är även webbplats utvecklad av Tanja Parkkila. Tanja har även en facebook-sida som kan hjälpa jobbsökande att finna en anställning istället för meningslös sysselsättning i Arbetsförmedlingens regi bara för att uppfylla kraven för att få ut arbetslöshetsunderstöd.

 

80 %
Uppemot 80 procent av alla jobb som behöver tillsättas kommer aldrig till Arbetsförmedlingen. Annorlunda uttryckt, i själva verket är endast ett av tio jobb som tillsätts via Arbetsförmedlingen.

 

Den osynliga arbetsmarknaden
Nio av tio jobb tillsätts via den osynliga arbetsmarknaden. Att finna ett jobb kan upplevas som att vinna på casino. Fast oddsen att finna en anställning på den osynliga arbetsmarknaden är mindre än att förlita sig på att finna en anställning via Arbetsförmedlingen.

Det är på den osynliga arbetsmarknaden de så kallade dolda jobben och möjligheterna till en anställning finns.Dolda jobb 2

 

Sociala media de nya arbetsförmedlingarna
Sociala media har idag blivit ett slags alternativa arbetsförmedlingar. Genom att de offentliggör nätverk synliggörs de dolda jobben. Sociala media uppmuntrar till kontakt mellan människor och företag.

 

Andra vägar att gå
Den som söker jobb och är beredd att jobba lite extra bara för att bli anställningsbar och få ett jobb kan använda sig av fler vägar. Läs facktidningar där företag kan berätta om vilka förändringar man har för avsikt att göra framöver. Den typen av förändringar kan eventuellt innebära behov av att rekrytera personal. Man kan även prenumerera på nyhetsbrev från företag som man finner kan vara intressanta att jobba hos. Även i dessa nyhetsbrev kan man finna information som kan tyda på ett framtida rekryteringsbehov.

 

Framgångsrik jobbsökning
För att bli framgångsrik som jobbsökare behöver man använda sig av alla tillgängliga verktyg och kanaler för att söka en anställning. Kartlägg jobbsökprocessen! Hur kan du effektivisera alla steg i jobbsökandet? Arbeta med personlig profilering och presentationsteknik. Ta gärna hjälp för att skriva ett traditionellt CV och ansökan. Ta med det in i den digitala närvaron precis som i ett direkt möte.