Hitta jobb i glesbygden

Det kan vara svårt att hitta ett jobb när du bor på landsbygden, särskilt i glesbygd som Norrlands inland. Om du vill bo på landet behöver du ha ett eget driv och vara lösningsorienterat. Här kommer några tips på hur du kan hitta jobb utan att behöva flytta till storstaden.

Livet på landet

Det är något särskilt med att bo på landet, att leva nära naturen och i samklang med årstiderna. Att bo på landet ger många möjligheter då du ofta har ett stort hus, rejäl tomt och flera utbyggnader. Om du tycker om hästar, snöskotrar, motorer eller vill ha får, är det perfekt att bo på landet. Problemet är självklart att det kan vara svårt att hitta jobb, de flesta jobben finns i storstaden. Men det finns mycket du kan göra för att kunna bo kvar i ditt hus på landet.

Starta företag

Att bo på landet, särskilt i glesbygd, kan ibland kräva en levnadskonstnär. Det är alltid klokt att ha flera ekonomiska ben att stå på och därför är det smart att ha ett eget företag som sidoinkomst. Det finns bra digitala verktyg som du kan använda för att utveckla ditt företag. Hos ungapped.se hittar du verktyg för din digitala marknadsföring – nyhetsbrev, digitala anmälningsformulär, enkäter och sms-kampanjer – allt i samma plattform. Ett hus på landet erbjuder också många möjligheter. Om du har en stuga kan du hyra ut den eller driva ett mysigt Bed and Breakfast. Om du har stora lokaler, som en lagård eller ett magasin, kan du hyra ut det som vinterparkering till husbils- och husvagnsägare. Finns det ett stall, du kan du hyra ut stallplatser. En gård på landet är också det ultimata stället för en kennel.

Jobba på distans

Idag kan vi sitta i vårt vardagsrum ute på landet och samtidigt arbeta mot Stockholm eller Spanien. Det finns många jobb som du kan arbeta med på distans, både som egenföretagare, men också som anställd mot ett företag. Du kan vara mötesbokare, språklärare, ha juridisk rådgivning eller skapa hemsidor – allt genom en bra internetuppkoppling och din dator.

Veckopendla

Det är många som bor i glesbygden som jobbar i Norge eller i en gruva. Det är pendlingsjobb där du jobbar intensivt en vecka, för att sedan vara lediga nästa vecka. Vissa sådana arbeten kan börja på måndag morgon och sluta på torsdag. Det innebär att du sover borta, men företaget som du arbetat för håller ofta med boende. När du jobbar arbetar du inte heller bara åtta timmar per dag, utan du jobbar mellan tio till 12 timmar per dag för att verkligen maxa arbetsdagarna. Sedan åker du hem och får en välförtjänst vila – och får tid att njuta av det liv som glesbygden erbjuder.